PANCAR TURŞUSU
(Meşhur Amasra salatasının üzerini süslüyor pancar turşusu.)
Turşu yapmak için en güzel zamanlar.En severek yaptığım hatta tek yaptığım turşu kırmızı pancar turşusu.Karışık turşuyu anneciğim elleri ile hazırlayıp gönderiyor.Pancar turşusunu da Bartın'da keşfettiğim için yapmaktan çok keyif alıyorum, bittikçe tekrar yapıyorum.
Özellikle Amasra'da balık lokantalarında nefis salataların üzerinde kullanılan pancar turşusu ,hem görüntü olarak hem lezzet olarak harika oluyor.Ben de salatalar da ,ya da sadece dilimleyerek yemeklerin yanında kullanıyorum .
Tarif çok kolay ancak üzülerek ölçü veremeyeceğim.Her seferinde göz kararı yaptığım için belli bir ölçü yok maalesef.
Yaklaşık 2 kilo pancarı üstleri oldukça topraklı olduğu için hiç kullanmadığımız bulaşık süngeri ile güzelce yıkıyoruz.
Üstlerini örtecek kadar su ile haşlıyoruz.
30-35 dakika da haşlanan pancarların haşlanan suyunu dökmüyoruz.
Patates soyar gibi kabuklarını soyup turşuyu kuracağımız kavanoza yerleştiriyoruz.
Üzerine, atmadığımız haşlama suyuna tuz ilave edip ekliyoruz.
Kalan kısma yaklaşık yarım şişe sirke döküyoruz.
10 diş kadar sarımsağı da ekledikten sonra serin bir yere kaldırıyoruz.
4-5 gün içinde oluyor turşumuz .
aslında burada halk arasında çok komik bir ismi var ,kırmızı pancarın.Ama söyleyemeyeceğim,azcık müstehcen ,o kadarda değil ama işte öyle sayılır...)
ısrar etmeyin söylemem...
deneyin bakalım sevecekmisiniz ,bu kolayca yapılan ,tadına doyulmaz turşuyu...
Özellikle Amasra'da balık lokantalarında nefis salataların üzerinde kullanılan pancar turşusu ,hem görüntü olarak hem lezzet olarak harika oluyor.Ben de salatalar da ,ya da sadece dilimleyerek yemeklerin yanında kullanıyorum .
Tarif çok kolay ancak üzülerek ölçü veremeyeceğim.Her seferinde göz kararı yaptığım için belli bir ölçü yok maalesef.
Yaklaşık 2 kilo pancarı üstleri oldukça topraklı olduğu için hiç kullanmadığımız bulaşık süngeri ile güzelce yıkıyoruz.
Üstlerini örtecek kadar su ile haşlıyoruz.
30-35 dakika da haşlanan pancarların haşlanan suyunu dökmüyoruz.
Patates soyar gibi kabuklarını soyup turşuyu kuracağımız kavanoza yerleştiriyoruz.
Üzerine, atmadığımız haşlama suyuna tuz ilave edip ekliyoruz.
Kalan kısma yaklaşık yarım şişe sirke döküyoruz.
10 diş kadar sarımsağı da ekledikten sonra serin bir yere kaldırıyoruz.
4-5 gün içinde oluyor turşumuz .
aslında burada halk arasında çok komik bir ismi var ,kırmızı pancarın.Ama söyleyemeyeceğim,azcık müstehcen ,o kadarda değil ama işte öyle sayılır...)
ısrar etmeyin söylemem...
deneyin bakalım sevecekmisiniz ,bu kolayca yapılan ,tadına doyulmaz turşuyu...
39 yorum:
Canım mailinde sorunmu var geri döndü cevap sil dolu sanırım
canım balım birtanem unutulmamış olmak ne güzel iyiki varsınız asıl canım
sağol varol daha güzel günleri allah baba sana nasip etsin canım
yazmıştım muckk
evet eda maillerimi silmem lazım 150 civarı birikti,ve ben üşeniyorum bakmaya....
tekrar hoşgeldin...
pancar turşusunu annem yapar, ben süpürürüm tabağı .) hiç yapmadım, deneyeyim madem... bir de sen hakikaten süslü bir hatunsun, bakınız kelebek desenli turşular :)) helal olsun :)
Bu güzel resimleri gördükten sonra bir daha turşu yapacağım diye hiç bir şeyi katletmeyeceğim "söz veriyorum kendime" yani görüntü böyleyse tadı nasıldır kimbilir !!!
çok lezzetli görünüyorlar ve hakikaten de kolaymış yapımı en kısa zamanda deneyeceğim :))))
denizim eminim anneninkiler benimkinden güzel oluyordur ,yılların damak zevki vrdır anneciğinde.
bu süsler ne ki oho sen dur beni bilmiyosun ,yeniyıl bir gelsin o zaman gör....
yldız yağmurları ,ekşili sirkeli tadları seviyorsan biçilmiş kaftan derim...
esra merhaba...
dene dene ,pişman olmaycaksın...
salata çok güzel görünüyor çok şık eline sağlık.
http://maviveportakal.blogspot.com/
üstteki salata amasra salatası ben yapmadım,teşekkürler mavi ve portakal....
ayyy super görünüyor vallahi
bende yapıyordum zamanında ama artık (en azından sımdılık) hayal.Ellerine sağlık. yok yok yapamayacagım markete gıdıp kesın pancar tursusu alacagım eve gıderken;)
salata nefis görünüyor pancar turşusu tarifi için de çok teşekkürler.
tabiat ana merhaba...
valla böyle eklemek iyi güzel de can çekme durumları olunca hiç iyi olmuyor değil mi...
neyse havalar soğudu yemeklerin yanında iyi gider..
teşekkürler..
çocukla çocuk ,Amasra salatasını yiyen bilir gerçekten çok leziz oluyor...
tarif için ne demek,rica ederim...
Canım ellerine sağlık. Pancar turşusuna bayılırım ben de. Babacığım yapar bu turşuyu bizde. Sonra hepimize dağıtır. Dur şimdi bu sene de ben yapayım sürpriz olsun. Tarife teşekkürler..
Yahu şu salatanın görüntüsü bitiriyor beni. Yeme de gel beni seyret diyor..
Pancarın ismini söylesene yaa.. şifreli falan bişeyler yap işte.
incegülüm babacığında da ne marifetler varmış yav...
ne güzel sonra da hepinize dağıtıyor...
Şu salatayı inşallah bu yaz hep beraber yeriz be incegülüm....
valla bir harfini versem hemen belli olur, ben sana bir ara kulağına fısıldarım....
ben geldim ablacım buradayım, öpüyorum snei
Pancar turşusuna bayılırım, olsada yesem şimdi :)
salatanın görüntüsü ayrı nefis,turşunun şekilleri ayrı. ben sana sadece seyretmek için sana geleyim cidden. neden sadece seyir.:))
benim ekşi ve acı ile hiç aram yoktur. ömrümde turşu yemedim.:)))
tatlıııı,tatlıııı,tatlıııı var mı tatlı? :)))
Sayfana şimdi geldim ..salata harika Amasra salatası tadı damağımda hala ..Fikriminincegülün den geldim ne güzel bir boğa burcu ile tanıştım ben de boğa burcuyum..
Turşular harika ellerine sağlık..
Aydın da incire yerliler yemiş derler o da sabıkalı sizin pancar gibi::))))
sevgiler..
meraklandım gamzecim,nerelerdesin...
benim de canım çekti şimdi gidip yiyeceğim...
hii.... yağmur damlacıkım,demek hiççççç sevmiyoruz anladım ben onu....
:)))))
ferhanca merhaba,hoş geldin sefalar getirdin,canım boğa burcum benim ,severim boğa burcu insanlarını...
demek Amasra salatası yendiğine göre ,buralara gelinmiş belli....
Aydın'da yemiş diyorlar incire, onun haricinde bilmediğimn bir isim yok demi....
hamaratim benim : )) sevgiler
Buralardayım da internete giremedim, evden de fırsat olmadı girmeye ama bundan sonra uzatmam arayı :)
eline sağlık cnm,denemek isterim bi ara,bende domatesli süs biberi turşusuna takmış durumdayım,yemek yerine yiyoruz valla bi ekmek yediriyo sorma,ama merak ettim pancarı...annemlere bi sorayım bakim onla beraber yapıyoruz turşuları...kadın kurtulamadı benden:)))
limon çiçeğim ,özlüyorum seni ,bir varsın bir yoksun...
gamzecim ,tamam canım,daha sık görüşmek üzere...
tuğbacım o süs biberleri deli gibi acı olmuyo mu ya...
nasıl yiyosun dermişim ,ama herkes ben gibi değil tabi dimi ama...
lakin ekmek yedirme kısmı kötüymüş...
ben de bir kesebilsem ekmeği ,ekmek yemeyince doymuyorum ve bir saat sonra acıkıyorum...:(
Annelerin çocuklarından kurtulması gibi birşey mümkün değil, olamaz,olmasın zaten :))
merhabalar
çok güzel bir blog turşu da sanat eseri gibi görünüyor sevgiler başarılar .........
betül merhaba ,hoşgeldin...
güzel sözler için teşekkürler..
sevgiler....
geldim geldim.. valla... :))
ilimon çiçeem iyi hadi bakalım,gitmek yok daaa ona göre...
geçen sene yaptığım zehirdi ve benle özer yiyorduk bi güzel,ama gelenler yiyemediği için bu sene acısını azalttım biraz,e ben adanalıyım yerim acılı:))sende mi kilodan yana dertlisin ben bugünlerde bişe düşünemez oldum kilodan başka:((göbek 2 kat oldu inşaatı durdurmam lazım:)))
tuğbişim ya ah göbek inşaatı var ya kaçak yapılaşmaya giriyor artık...:)
Pancar turşusuna bayılırım. Mutlaka denemek istiyorum! Teşekkürler, Sevgiler
yelizciğim denersen çok seveceksin ve bir daha bir daha yapmak isteyeceksin...
sevgiler....
Hiho ben Düzce'li olarak biliyorum o ismiiiiiiii ay pekkomiktir hakikaten, İstanbul'da çarşıda pazarda söylesem bu ismi ne olur acaba hihi:))
yaşasın bilen birine rastladım sonunda...:)
biz evde o ismi kullanırız,eşime derim yemeğin yanına ç...... çıkarayım mı canım diye...he he...gerçekten millet kırılır,geçer....
Yorum Gönder