11.04.2008

EKO SİSTEM

Bu gördüğünüz fanusların balık fanusu olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz.Bu kürelerin ismi
Eco Sphere
yani Eko Küre....
NASA uzay yolculuklarındaki keşifler için, uzun dönemde kendi içerisinde yaşama araştırmaları yaparken EcoSphere ortaya çıkmış.
Amaç, bir gezegende dünyadaki yaşamın bir benzeri yaratılabilir mi, onu görmek.
Akvaryumu andırıyor ama hiçbir yerinde açıklık yok. Cam bir top gibi. İçinde deniz suyu, aktif mikro-organizmalar, üç tane minik karides, deniz yosunu var. Siz hiç dokunmuyorsunuz, onlar kendi kendilerine yaşayıp gidiyor. Deniz yosunu ışık altında fotosentezle oksijen ihtiyacını karşılıyor, karidesler mikro-organizmalarla ve yosunla besleniyor. Yosun da ışık altında büyüyor. Çok büyüyüp eko yaşamı tehlikeye atınca karanlığa alıyorsunuz, küçülüyor.

Dışarıdan bakınca son derece dekoratif. Bakımı zor değil. Tozunu almayı saymazsak, bakımı yok hatta. Tek yapmanız gereken direkt güneş ışığından koruyup, 12 saat aydınlık, 12 saat karanlık olacak bir yere koymak. Çocuklara eko sistemi anlatmak için iyi bir eğitim aracı da olabilir. Çünkü dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan, izole bir hayatın nasıl kendi kendine döndüğünü görebiliyorsunuz. Dünyanın küçük bir kopyası. Yapmanız, daha doğrusu yapmamanız gereken tek şey, küreyi düşürmemek, sallamamak. Sallanınca karidesler strese giriyor, benizleri atıyor. Normalde kırmızılar.
Dört farklı boyu var. En küçüğünün çapı 10 cm, en büyüğünün 23 cm. Fiyatları da 189, 349, 595, 989 diye gidiyor.
Fiyatlar yüksek gibi görünüyor ancak kendi eko sisteminizi kurmuş olacaksınız, ilginç bir deneyim olacak.
Meraklılarına buradan duyurmuş olalım....

16 yorum:

Nazkız dedi ki...

Şok geçirdim, inanılmaz bir şey.. Fiyatı biraz pahalı geldi, yoksa yaın ilk iş sipariş edecektim. Niye karides seçilmiş özellikle acaba, çok ilginç....

Paylaşım için teşekkürler...

Annekaz dedi ki...

çok güzel görünüyorlar ama ben konu ile ilgili olduğu için bir link vermek istiyorum benzerini bir kaç gün önce yazmıştım evde minik bahçeler kısmı benziyor bu da bir alternaftir sevgiler..http://www.annekaz.com/2008/04/pencere-nne-minik-temal-seralar.html

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Bakıp bakıp şoka girdim gülüm. Bu nasıl birşey böyle yahu? Korkarım ben bunlardan muhtemelen.:) Evin içinde öyle kendi kendine yaşayıp giden canlılar. Hakikaten çok ilginç bir deneyim olurdu. Lakin benim afacan bunları sallamadan bırakır mı ki.:)

Kocaman sevgiler...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

nazkız evet enterasan değil mi....
haklısın rakamlar yüksek,daha makul olasaydı ben de bizim meraklılara alabilirdim,tahminimce burada kullanılan karides cinsi farklı ve uzun süre yaşayabiliyor...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

anne kazım görüntüye de bende bittim,estetik duruyor.
senin bahsettiğin konuyu okumuştum,oda ilgi çekici.Ben sana birşeyden daha bahsetmek istiyorum çünkü ilgini çekeceğini düşünüyorum.
bahçesi ,balkonu olmayanlara daha çok hitap ediyor:) . Konumuz :Pencere Önü Bostanları ...
piyasaya çıkalı daha 1 ay bile olmadı. Bauhaus, Metro gibi hemen hemen tüm zincir marketlerde satılıyor. İçinde organik ve hijyenik toprak ile organik tohum bulunan saksılar bunlar. Eve getirdikten sonra yapmanız gereken tek şey sulamak. Hiçbir botanik bilgisi, bahçecilik becerisi gerekmiyor. Sulamayı unutma yeter.

ürünün şimdilik 10 çeşidi var: Semizotu, dereotu, maydanoz, tere, taze soğan, roka, turp, radika, buğday çimi ve kedi çimi. Yakında fesleğen, Ege otları, sarmısak, minyatür havuç çeşitleri de çıkacakmış...
ben çok tuttum,hem organik,hem elimin altında ...
denemeye değer diye düşünüyorum...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

incegülüm ,gözümüzün önünde yaşamın kendisi olacak ,çocuklara harika bir yaşayarak öğrenme deneyi olacak da ,haklısın mini ve ipek rahat bırakmaz fanusu ,karideslerde ömrü hayatlarında görmedikleri kadar strese girip ölüp giderler ...:)
bilime hayranım,böyle şeyler gördükçe insan zekasına bir kez daha hayran oluyorum...

Cocukla Cocuk dedi ki...

Çok hoş ve ilginç bir tecrübe olurdu bu fiyatlar olmasaydı.
PeriliKöşk mimledik seni.

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Çok değişik bişey bu ya.Çok ilginç...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

çocukla çocuk fiyatları abartamışlar gerçekten ,10 cm bile çok yüksek bir rakam...
mim bu hafta içinde yazılacak efenim...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

gökkuşağım insanoğlunun sınırları çok yüksek değil mi,
keşke zekamızı herzaman iyi şeyler için kullanabilsek .
sevgiler....

Deniz dedi ki...

Çok ilginç bir şey. Hiç görmemiştim. Linkten kendi sayfasına da baktım. Okurken gerildim "Nasıl bakarım, ya beceremezsem?" diye. Halbuki ne güzel yok edebiliyoruz :( Düşünsene, şu kadarcık bir kürenin içinde 3-4 canlı nasıl da yaşayabiliyor. Ama insan lambayı açık bıraksa, ya da sürekli karanlıkta durmasına nedne olsa, sarssa vs. hayat tehlikeye giriyor. Bizlerin ders alması gereken birşey bu. Doğanın dengesinin anlamına dair pek çok şey öğretebilir. İlettiğin için teşekkürler.

Ebru dedi ki...

Bu süper bir hediye olabilir. Ama ben evde baktıkça sıkıntıya düşebilirim. kapalı ortamdaki canlılar için:))..

Onur dedi ki...

Bunu evde kendimizi yapamazmıyız acaba? hava almayacak bir kap, su ve biraz bitki. Su olan her yerde mikroorganizma olur zaten. Bi denesem mi gaza geldim:)

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

denizim,haklısın,bana da çok ilginç geldi,küçük ama öğretici....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

ebru çok tatlısın,kapalı ortam fobisi gibi bir durum var mı?..:)
üzülme onlar kendi başına gayet mutlu yaşayıp gidecekler....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

onur şimdi sen söyleyince ben de gaza geldim de ,hava almayan kap nasıl buluruz...
araştıralım bakalım...