1.05.2008

KİTAP SOBESİ.

Usta kalembaz, iyi dost Fikrimin ince gülünün kitap konulu sobesiyle verdiğimiz açıkları kapayalım.

Kitaplar, bizim jenerasyonumuzun, çocukluğumuzdan itibaren en iyi dostu oldu.Yeni jenerasyonda mutlaka seviyor okumayı ama bizim, çocukluğumuzdan itibaren kitap okumak ,en vazgeçilmezimiz oldu(çünkü sokakta oynamaktan ve kitap okumaktan başka yapacak bir şey yoktu...)....

Annem çok kitap okuyan bir anne değildi,ancak babam hem kendisine, hem bize getirdiği kitaplar ve Milliyet Çocuk Dergisi ile adım attırdı büyülü dünyaya ...

Milliyet Çocuk,perşembe ya da cuma günleri çıkardı ve ağabeyimle ÖNCE okuma kavgası yapardık.

Sınıf kitaplığından en çok kim kitap okuyacak aşkıyla alınıp,bir solukta okunan kitapların içinden Behrenginin kitaplarını anımsıyorum.
Canım babam suçiçeği geçirip de eve kapandığım günler için Çocuk Kalbi,Şeker Portakalı,Küçük Kadınlar,Pal sokağı çocukları, kitaplarıyla eve döndüğünde bambaşka dünyalara gitmiş ,bu canım kitapları İki Yıl Okul Tatili,GülliverinGezileri,Aziz Nesin'in Şimdiki Çoçuklar Harika,Hayvan Deyipte geçme takip etmişti...

İlkokul beşinci sınıfta babaannemin hastaneye yatması üzerine annem yanında refakatçı kalınca,ağabeyimle bir ay boyunca amcamlarda kalmıştık.
Amcamın kitapları arasında yılanların öcünü bulmuş ve hiç bitmesini istemeden okumuştum...Kendi okuduğum kitapların yanında babamın kitaplığının da tadı hoşuma gitmiş Hüseyin Rahmi Gürpınar,Kerime Nadir,Muazzez Tahsin Berkant erken genç kızlık hayallerimin kitapları oluvermişti.
Ortaokula Karşıyaka Kız meslek Lisesinde başlamış ve okulumuzun muhteşem kütüphanesi öğlen tatillerimizin vazgeçilmez adresi olmuştu.Kütüphane görevlisi Hatice Ablanın huzur verici sesi ile kitaplarımızı seçer,Doğan kardeş dergilerinin ,eski Ses mecmualarının arasında öğlen yemek zamanını geçirirdik.
Misafirliğe gittiğimiz bir evde bulduğum fotoromanlarla tavan yapan aşk dünyam,Vincent Ewing' in yazdığını sandığım, yıllar sonra Nihal Yeğinobalının yazdığını öğrendiğim GENÇ KIZLAR isimli kült romanla nirvanaya ulaşmıştı....

Yaz tatillerinde, arkadaşlarımla yaptığımız kitap değişimleriyl,e sıcak öğleden sonraları, tadına doyulmaz kitap okuma saatlerine dönüşürdü.Şimdi anneler çoçuğum kitap okumuyor diye söylenirken benim annem yeter artık bırak kitap okumayı diye söylenirdi.Elimde okuyacak kitap kalmazsa ağabeyimin Kızılmaskelerine ,Mandrakelerine zıplardım.


Sıkıcı bir pazar günü okuyacak bir şey bulamayınca şimdinin iğrenç poşetlerinin yerini tutan, gazete kağıdından yapılmış kesekağıdını, bıçakla özenle açıp, mutfak masasına yayarak okumaktan aldığım keyfi hala unutamam .

Üniversite yıllarımda aldığım ilk kredi parası ile Pulitzer ödüllü Bülbülü öldürmek isimli muhteşem bir kitap almıştım.Rahmetli Duygu Asenayı Kadının Adı Yok isimli kitabı ile tanımış ve kendime İdol yapmıştım.
Milliyet Sanat Dergisi ile dergici olmaya adım atmış ,Zeynep Oral 'ın Bir Ses romanında anlattığı Reha İsvanla Barış davasını tanımıştım...
Okul çıkışlarında Çınar sinemasının karşısında ,İleri kitapevinden son çıkan kitapları keşfetmek,eski kitapçıları gezip eski dergiler ve şiir kitaplarıyla tanışmak o yıllara rastlar...
Alsancakta Sevgi yolunda ikinci el kitapçılardan alınan Can Yücel,Bertolt Brecht,Özdemir Asaf ,Cemal Süreya,Edip Cansever,Murathan Mungan şiir kitapları bana yepyeni bir dünya açacak bu şiir sevdası ile şiir denemeleri yapılacak ve öğretmenliğimin ilk yıllarında A.D.D de şiir günlerinde bol bol şiirler okunacaktı....
En etkilendiğim kitapların başındaYaşar Kemal'in Ada hikayeleri gelir,moda kitapları okumaktan pek hoşlanmam ama etkilenipte okumuşluğum çoktur.
Ancak daha önceden yaptığım bir itirafı tekrar etmek istiyorum blog sahibi olmadan evvel çok daha fazla kitap okurdum...:))
Şu anda Kürşat Başar'ın Başucumda Müzik isimli kitabını okumaktayım ve sobemi bitirmenin iç huzuru ile topu BEYHAN cığıma atıyor ,merakla bekliyorum...






45 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

periliköşküm ne güzel yazmışsın...aynı dönemler aynı kitapları okumuşuz...sevgiyle kal..

Betül dedi ki...

Periliciğim, sen tam bir kitap kurduymuşsun :)çocuklukta okuduğumuz kitapların tadı bir başka oluyor, özellikle büyüklere yönelik kitaplar, bazen çocukluğumda okuduğum kitapları tekrar okumak istiyorum, o zaman ne anlamıştım, şimdi bu yaşımda ne anlayacağım diye :) milliyet çocuk dergisi bambaşka idi, özellikle cimcime karakteri vardı ilgi ile okuduğum, mutlu bir hafta sonu diliyorum sevgiler canım.

...Aslı Cadısı... dedi ki...

Annemin tüm ısrarlarına rağmen okumadığım çocuk kitapları için şimdi o kadar pişmanım ki. Okumaya başladığımdada onlar bana çocuk kitabı gibi gelmişti.Sanki yaşım ortaokulda çok büyükmüş gibi. Genç kız oluyodum ya onları çocuklar okurdu:) Şimdi kıymetlerini anlıyorum:)Annemin kitaplarını bitirdikten sonra.Dünya çocuk klasiklerine başlıyacağım kararlıyım:)

Çok güzel bir sobe konusu olmuş:)

Adsız dedi ki...

Çok keyif aldım yazını okurken. Nostalji oldu bana; hele ki Genç Kızlar ve Şimdiki Çocuklar Harika kitaplarını ilk okuduğum günler dün gibi gözümün önüne geldi. Zaman zaman dönüp okumuşluğum vardır aynı kitapları. Sonradan daha bir gelişiyor okuma zevkleri ama ilk okunan kitapların tadı başka oluyor. Hele de çizgi romanlar. Geçenlerde D&R'a girdiğimde Atlantis (Martin Mystere) serisini görüp 3 kitabını birden aldım ve yeniden doya doya çizgi roman okudum. Eline sağlık yazın için. Çok da güzel bir sobeleme olmuş. Sevgiler sevgili Perili.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Canım ya... yazdığım yorum silindi.:((( Bak şimdi şu cümleyi kurmak istiyorum çocuklarıma 'haydi bırakın okumayı da uyuyun artık'. Tıpkı annelerimizin bize söylediği gibi. Lakin okumak yerine, koyalım 'bilgisayarı' ya da 'meşajlaşmayı' ya da 'televizyonu'... İşte yeni neslin şanssızlığı bu. Her şeyleri var. Okuyup da ne olacak.

Ne büyük zevkti o kesekağıtlarını bölüp de okumak. Ya biz seninle çocukluğumuzun bir yerlerinde karşılaşmış olabilir miyiz dersin? Böyle bir his uyandırıyorsun bende.

Teşekkür ederim canım, hem cevapların için, hem de baştaki güzel sözlerin için. Keşke layık olabilsem.

Kucak kucak sevgiler...

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım, başucumda müzik süper bir kitap. Ben okuduğumda çok etkilenmiştim çok da ağladım.
Süper bir kitap. Biran önce bitir bana hak vereceksin. sende benim gibi kitap kurdusun :))
Çok öptüm canım.

Adsız dedi ki...

perilicim, sobeni cavaplayacağım ama dönünce olur mu? selamlar, sevgiler,

diLék dedi ki...

headerın çok güzel gözüküyor ama o arabaları ve tarihi photoshop ile yok ederseniz çok çok daha güzel olur sanırım
hoşçakalın (:

YILDIZNAF dedi ki...

Peri'cigim,

Bana cocuklugumu yeniden yasattin.

Ayni kusaktan olmak,

Kardes olmak gibi birsey !

Baska bir bag var sanki bizleri baglayan...

Hey gidi o gunler hey....

Hey gidi okunan guzel sayfalar eyyy!

zerrin dedi ki...

cok guzell bir mimmis,cevapta cok guzel olmus..
kizlariniz nekadar sansli kitaplarla dolu bir evde buyuyecekleri icin,bende aynali komidinler vitrinler yerine hep kitaplarla dolu kitaplik istedim salonumda..yine kitaplik var suan ama ici pek dolu degil,kitaplarim istanbulda kaldi,zaten birkismi okunmak icin alindi geri gelmedi..
ama elimde liseden itibern okudugum kitaplarin listesi var,ozamanlar icime dogmus kizimin olacagi,buyudugunde hangi kitaplara yonlendirecegimi secmek icin tutmustum listeyi..
siz babanizla sansli olmussunuz,umarim kizlarda sizinle sansli olur,kitaplar en iyi dosttur,dogru secildikleri surece

Kremali'nin annesi dedi ki...

Cocuklugunda kesekagitlarini acip okuyan baska birileri daha varmis demek ki:) Hayatimizdaki degisimlere ne cabuk teslim oluyoruz; Posetleri onlarin olsun, ben kesekagitlarimi geri istiyorum!

Sizi siz yapan bu guzel okuma aliskanliginin kizlariniza miras kalmasi dilegiyle, sevgiler...

Ayse Sule

şengül dedi ki...

pericim o kadar güzel yazmışsınki senin sayende ben de ne kadar çok kitap okuduğum aklıma geldi evet hepsi vazgeçilmez değerler ve kitaplar ben de her akşam çocuklarıma yatarken mutlaka kitap okuyorum inanırmısın oğlumun okuması bile çok düzgün ve hızlı okuyor kendi yaşıtlarından çok duygulan dım ve etkilendim çok teşekkr ediyorum sana sevgiyle kal canım

el*ff dedi ki...

Bayılırım ben de kitap okumaya,işlerimi bi an önce bitirsem de kitap okuyabilsem dediğim çok zaman olmuştur.Yazını zevkle okudum benim de var bu mimden bi borcum en kısa sürede yazıcam...
Başucumda Müzik i okuduğumda çok etkilenmiştim umarım sen de beğenirsin...
Görüşmek üzere...

Nazkız dedi ki...

Yazını okuyunca nostalji oldu resmen, geçmişte pek çok aynı kitabı okumuşuz...

Kürşat Başar'ın "Başucumda Müzik" kitabının methini duydum, iyi bir hatırlatma oldu bana da...

Anıl dedi ki...

Kendimce büyük olduğunu düşündüğüm hoş bir kütüphanem var. Kitapların büyük bir bölümünü babamın gençlik yıllarında topladığı narin yapraklı kitaplar oluşturuyor. Büyük bölümünü okudum. Ancak arada sırada karşısına geçip uzun uzun seyretmesi bile ayrı bir keyif.

Bu arada Behrengi'nin kitaplarını çok severdim. Hatırlatmanız nostalji damarıma dokundu sanki :))

zuzuların annesi dedi ki...

Merhaba,gerçekten çok güzel bir mim olmuş,yazınız harika,yorumlar benzer olacak ama aynı kitapları okuyarak büyümüşüz gerçekten...Hayatta en güzel şey,bebek,yağmur ve kitap kokusu...
Sevgiler.

Mutlu Kum Taneleri dedi ki...

Canım ben seni geçen hafta mimlemiştim ama haber vermeyi unutmuşum. Birde mutlukadin linkindeki bende değilim :)

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

çocukla çocuk,aynı dönemleri yaşamak güzel şey değil mi,kitaplar nostalji yaptırdı bize ...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

betülcüğüm,o zaman okuduğumuz kitapların güzelliğinden mi çocuk dünyamızın haleti ruhiyesi mi bilmiyorum ama ben o günleri çok özledim....
keşke zaman olsa bu kitapları yeniden okuyabilsek....
yeni bir hafta sonu geldi bile sana da iyi hafta sonları diliyorum....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

cadım benim ,geç olsun güç olmasın mıydı bir laf vardı şimdide aynı keyfi alacağından emininim....
okuduklarını yaz bloğunda o günlere dönelim bizde....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

rüzgarcığım....
gençkızları okurkenki halim gözümün önünde ne heyecan yapmıştım okurken ..:)))
çizgi roman okuma keyfi apayrı, hıı leman,limon, lemanyakları unuttuk yav birde onlar vardı,hain evlat ökkeş.:D yeni bir sobe yazısını burada yazmadan öptüm seni....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

incegülüm ,bizim dönem diye diye ayrımcılık yapmak istemiyorum gerçekten ancak hepimiz bambaşka yerlerde olmamıza rağmen nasılda aynı mahalle çocuğu gibiymişiz değil mi?...
güzel sözleri hakketmen için bir şey yapman gerekmiyor senin doğal halin yetiyor zaten....
bende kocaman sevgiler yolluyorum ....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

muhabbet çiçeğim daha bitirmedim bakayım şimdilik eh benim için :)
kitap kurtluk günlerim eskidendi yok eski performans....:)
öptüm seni....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

beyhancığım hevesle bekliyorum canım....:)

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

sevgili Dilek merhaba,haklısın gereksiz detaylar çıkınca çok daha güzel bir fotoğraf olacak,ancak benim bunları yapmam için yaz tatinde geliştireceğim fotoshop çalışmalarını beklemem gerek :)
sevgiler....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

yıldız aynen dediğin gibi biz kocaman bir ailenin çocuklarıyız,hep beraber büyüdük....
Alice harikalar diyarının sihirli bahçesinde hep beraber büyüdük sanki....
eski günleri yad etmeyi seviyorum ben....
hoşcakal....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

zerrinciğim alınıp geri verilmeyen kitaplara öyle kızarım ki...
bu yüzden herkese vermem kitaplarımı ,dönmeyecek yere bir bahane uydururum ya da geri isterim ,kıymetlidir kitaplarım benim (cdlerimde öyle...)
çok uzaklardasın umarım döndüğünüz zaman kocaman bayaz rafları olan bir kitaplığın olur,çok güzel söylemişsin ,doğru seçilince kitaplardan harika dost yok:)

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

kremalinin annesi ne güzel bir isim böyle...:)
yavruşunuzda çok tatlı,
ah ne güzel yazmışsınız ,ben de kese kağıtlarımı ,filelerimi geri istiyorum,elimde file taşıyarak alışverişten dönmek istiyorum...
kızlarım geceleri kitap okumadan uyumuyorlar umarım kaybetmezler alışkanlıklarını ,ama ben onları bıraktırmayacak kitaplar yığacağım önlerine :)
sevgiyle kalın....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

şengülcüğüm ,sobe sayesinde eski günleri anmış olduk ve ortak paylaşımlarımız çıktı ortaya ne iyi ...
bende sevgilerimi yolladım sana canım,hoşcakal....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

elifciğim senin bir kitap tutkunu olduğunu çok iyi biliyorum artık....:)
baçucumda müzik için yukarıda muhabbet çiçeğimi de yazdım ,şimdilik mükemmel diyemeyeceğim bitince yazarım duygularımı....
sevgiler....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

nazkız ,bak bedavadan nostalji yaptırdım size :)))
sende başla bakalım başucumda müziğe sen neler yazcaksın....
hoşcakal....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Anılcığım ,valla kitaplığını merak ettim şimdi,benim böyle de bir yanım var kitaplık meraklısıyım ,karşısına sandalye çekip oturmuşluğum bile vardır :)
sen de şanslıymıysın hani,babadan kalma kitaplar ,harika bir miras :)
behrengi deyince gözlerim bile dolar benim,o kadar severim....:)
sevgiler....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

sevgili banu merhaba ,ne güzel bir betimleme yapmışsın,ve hepside dünyanın en doğal ve en eşsiz kokuları ,sevgiler....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

mutlu kum taneleri hemen sobene bakmaya geliyorum,bu arada ben gerçekten senin mutlu kadını kapatıp mutlu kum tanelerini açtığını düşünüyorduım niye öyle bir şey oldu çözemedim....
görüşmek üzere.....

Adsız dedi ki...

Sevgili Perili, anneler gününü kutluyorum. Sevgiler :)

Betül dedi ki...

periliciğim, anneler günün kutlu olsun canım, sevgiler

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Anneler günün kutlu olsun gülüm.

Kremali'nin annesi dedi ki...

Anneler gunune denk gelen ziyaretiniz ve guzel dilekleriniz icin cok tesekkurler. Ben de sizin ve ailenizdeki tum annelerin anneler gununu kutluyor, nicelerine saglikla ve afiyetle ulasmanizi diliyorum.

Sevgiler,
Ayse Sule

şengül dedi ki...

peri canım anneler günü kutlu olsun canım sevgiyle kal

Tabiat Ana dedi ki...

pericim anneler günün kutlu olsun

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Neredeyse aynı kitapları okumuşuz:)

Deniz kenarında yaşamak ne büyük nimet değilmi:(Ahhh marmarissss

Bide anneler günü:)Kutlu olsun Perlim

Cem Akkılıç dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Betül dedi ki...

periliciğim, nerelerdesin....

Adsız dedi ki...

DİKKAT
ÇOK ÖNEMLİ UYARI
TÜM BLOGERLARIN DİKKATİNE

CEM AKKILIÇ ADLI BLOGERIN YAYINLADIĞI YORUMLARI DERHAL SİLMENİZ TAVSİYE OLUNUR.

VERDİĞİ HİÇ BİR LİNKE DE BASMAYIN.
HEPSİ SPAM ÇÜNKÜ

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Rüzgar,
betül,
incegülüm,
kremalinin annesi,
şengül,
tabiat ana,
biyo,
hepimizin anneler güünü kutlu olsun.....