4.08.2008

İZMİR'DE KIŞ HAZIRLIKLARI

Kendi evimde olsaydım dondurucuya kışlık yiyecek atıyor olacaktım.Evimde olmayınca annem de burada kurutalım ,kuruyanları giderken götürürsün dedi.Şimdiye dek kurumuş domates ,patlıcan ve biber kullanmadım.Annemin yaptıklarından yemiştim tabi.
Sivri domatesleri ikiye bölüp,tuzlayıp,bir tepsiye dizeleyerek,terasta İzmir'in kızgın güneşinde kurumaya bıraktık.Dometesler 3-4 günde tıkır tıkır oldular.Annemin bez torbalarına koyduk ,Bartın'da da evin en kuru ve serin yerinde saklamam lazım ki küflenmesin....Kuru patlıcan dolmasının lezzetini tazesinde bulamıyorum.Patlıcan ve biber dolmaları da bez torbalarda aynı koşullarda saklanacak....


Hımmm bunlarda hala kuruyan biberlerimiz .Kışın bu biberleri tava da kavurup ,içine çökelek ilavesi ve yumurta kırarak nefis kahvaltılık haline getirerek tüketeceğiz....
Kurutma işleminde patlıcanların içini oyup ipe dizdik,biberleri hiç bir şey yapmadan ipe dizdik.Ancak bazıları kururken çürüdüler .Oysa yarı güneş yarı gölge balkonumuz..Patlıcanlara sonradan biraz daha ilave yaptığımız da bu kez içlerini tuzladık ama yine de bazıları çürüdü.Niyeyse artık.
Neyse bu kış kurutulmuş sebze denemek iyi olur umarım...
Denemek isteyenler için şimdi tam sırası,sıcaklar afilli sıcak,sebzelerin en bol zamanı,eee azıcık karınca olmak lazım...


13 yorum:

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Kurutulmuş sebzelerde çok değişik bir lezzet bulurum. Hele çocukluğumda yediğim kurutulmuş fasulyenin tadı hala damağımdadır. Güle güle ye canım hazırladıklarını. Afiyetle inşallah.

Bu arada o parça ketenlerden neler yapılacak onu merak etmekteyim.:)

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

ben de kurutulmuş sebzelerle yapılan yemekleri çok severim. keişke istanbulda da kurusalar da biz de yapabilsek ama ne mümkğün.

Cocukla Cocuk dedi ki...

Kolay gelsin karıncam, afiyetle ye kışın. Biz de başlayalım , kış hazırlıklarına tam mevsimi dediğin gibi.

Mutluveumutlu dedi ki...

Kututulmuş patlıcan dolmasını bende çok severim, tazesinde aynı tat olmuyor gerçekten.
Güle güle yiyin kışlıklarınızı :)

Deniz dedi ki...

Ne zamana dek oradasın Periliköşkün ev sahibi :) Biz de geleceğiz de o bakımdan :**

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

İncegülüm kurutulmuş fasulye hiç yemedim ,aslında onu da denemek lazım....
eee şimdilik kafamda servis peçetesi ve kırlent yapma fikri var :)model düşünüyorum :)

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Esra'cığım İstanbul da kurumuyor diye duymuştum,olsun sen zaten tazeleriyle de güzel yemekler yapıyorsun ...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

çocukla çocuk,uzaklarda ki karınca arkadaşlarım benim :)sizin son yaptığınız kayısı marmelatı da hazırlıklarınıza güzel bir çeşit,ne güzel....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Mutlucum,özledim seni ,epeydir yazmıyorsun :)
inşallah afiyetle yeriz....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

ıhhh,gerçekten mi,ay ne güzel ,burada karşılaşmak çok güzel olacak,en geç 20 Ağustos da Ankara'da olacağız.Ne olur denk gelsin.....

betül dedi ki...

perilicim, ben hiç bir sebzenin kurutulmuşunu kullanmadım, haliyle hiç kurutmadım da, ama o kurumuş patlıcanın dolması yok mu, mmmmmmm, olsada yesek şöyle güneydoğu usulü, pek severim :) güzel günlerde afiyetle tüketin, sevgiler...

laleninbahcesi.blogspot.com dedi ki...

kurutulmuş biberden yapılan dolmalar bizim en favori kışlık yiyeceğimizdir. Trif ettiğin çökelekli biber kavurmasını ise bir arkadaşım kahvaltılarımıza yapar çok severim. Afiyetler olsun sevgiler İzmire

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

betül aynen kuru patlıcan dolması hele doğu baharatlarıyla yapılmışsa ,mükemmel ötesi...


laleciğim o zaman kışa senden kuru patlıcan tarifleri bekliyorum :)