6.01.2009

DENİZ TUZU KULLANIYOR MUSUNUZ?

Mutfağınızda kaçınız rafine tuz yerine deniz tuzu kullanıyorsunuz?


Sofra tuzuna, tuzluktan kolay aksın, rutubetlenmesin diye katkı maddeleri eklenmiştir.Tuzda katkı maddesi mi varmış demeyin.

Bugün kullanılan rafine tuzların çoğu büyük endüstriyel firmalarca üretilmektedir. Üretilen tuzun %93’ü sanayi proseslerinde ve %7’si besin olarak kullanılmaktadır. Tuz ya geniş yer altı yataklarından ya da deniz/göl sularından rafine edilerek elde edilmektedir. Tuz içindeki safsızlıkları uzaklaştırmak ve mineralleri çıkararak tuzu daha çekici ve homojen yapmak için rafine edilir. Rafinasyon ile tuzun görünümü güzel ve akışı kolay olur, ancak içerdiği 84 minerallin 82’si uzaklaştırılmış olur.
Doğal tuz yani deniz tuzu ,vücut sıvılarının hücrelerden serbest geçişine yardımcı olurken, rafine tuz sıvıların geçişini engelleyerek kronik böbrek sorunlarına neden olabilmektedir.

Rafine edilmemiş ve işlem görmemiş doğal deniz tuzu sağlık için önemlidir.Doğal rafine edilmemiş deniz tuzu insan vücudu için gerekli minerallerin çoğunu gerekli oranlarda içermektedir.
Bir çok hastalıklar ve kötü sağlık şartları mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu minerallerin çoğu deniz suyunda bulunmaktadır.

Deniz tuzu, akıcı olması veya rutubet çekmemesi için kimyasallarla işlenmiş olmadığından, tuzluktan akmaz. Sofraya getirmek isterseniz herkesin bir tutam alabileceği tabaklara koyabilirsiniz, ayrıca rafine tuza göre daha az kullanmak gerekir.


ÇOK ÖNEMLİ!...

Kimyasal katkı maddeleri alüminyum hidroksit ve alüminyum silikat(Alzheimer hastalığının etkenlerinden biri,beyin hücrelerini öldürüp unutkanlık yapıyor...) (%1) tuzu beyazlatmada ve paketlemede su emmesini önlemek için ilave edilir.
Böylece tuz kolay akar, iyot ve iyotlu (potasyum iyodür) dengeleyiciler (50 mg/kg) de ayrıca ilave edilir.
Rafine tuzun su emmemesi, tuzun vücudumuz tarafından uygun şekilde absorplanmasını da engeller. Bu yüzden rafine sofra tuzu zararlıdır.
Rafine tuz içindeki kimyasal katkılar, vücudumuzun tuzu emmesi ve işlemesini zorlaştırır. Sonuç olarak rafine tuz vücudumuzda birikir.
Tuzun bir kısmı damar duvarları, arterler, beyin, idrar yolları, cinsel organlar, bez sistemleri veya kemiklerin eklemlerinde birikerek problemlere yol açabilmektedir.
Sonuçta bu bölgelerin kırılgan olmasına ve hayati vücut fonksiyonlarının zayıflamasına neden olabilmektedir.

Aslında pek çok kişi deniz tuzundan haberdar,ama market alışverişi sırasında rafine tuz alıvermek kolayımıza geliyor.Deniz tuzunu ya aktarlarda ya da ekolojik ve doğal ürünlerin satıldığı dükkanlarda bulabiliyoruz çünkü.Büyük marketlerin eko reyonlarında belki bulabilme şansımız var. Tariş,Sade ve CityFarm,Gizzia,deniz tuzu üreten markalar...

Çok özel bir tada sahip Maldon saf deniz tuzunu(Maldon Sea Salt) ise burada bulabilirsiniz

Deniz tuzu bulamazsanız ,kaya tuzu da sağlık açısından değerli ve önemlidir.Akılınızda olsun...

19 yorum:

Primarima dedi ki...

Bu konuda hiçmi hiç bilgim yokmuş benim ve bu şekilde bilgilendiğimde çok seviniyorum.Teşekkürler.

Sibella dedi ki...

Ben de bir kaç senedir deniz tuzu kullanıyorum, yurtdışından getirmiştim ama şimdi marketlerde Billur tuzun da deniz tuzu var o nasıldır acaba denemedim henüz?

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Sibella ben Bartın 'da yaşıyorum ve bizim buralara yeni ürünler geç geliyor haliyle,henüz görmedim Billur tuzun ürettiği deniz tuzunu ,ancak şimdi web sayfalarına baktım ,deniz tuzu değil de yüzde 5o sodyumu azaltılmış tuz ismiyle tuz çeşitleri var .Ancak rafine olup olmadığı vs.hakkında bilgi yok ne yazık...
Bende tatillerde Ankara ve İzmir'den alıyorum.
Yurt dışında Maldon markalı deniz tuzunun çok özel bir lezzete sahip olduğunu duymuştum,ama fiyat epey yüksek diğerlerine göre,şimdilerde Türkiyede satışa sunulmuş
aşğıda ki linkte
http://www.naturey.com/maldon/marka/116

3prenses dedi ki...

bu konuda hiç bilgim yoktu.zaten tuz yasak bana.ama ev halkına hemen deniz tuzu bulmalıyım.teşekkürler.

HÜLYA dedi ki...

perilim sayende böyle yararlı şeyler öğreniyoruz valla çok sağol.. çoook önemli bir konu bu hele insan sağlığı sözkonusu ya dahada önemli oluyor.. Buralardada bulmak çok zor anca sipariş edicez.. ben şu sitelşere hemen bir göz atıvereyim..sağolasın tatlım öptüüm

Cocukla Cocuk dedi ki...

hiç bilmiyordum, çok fazla tuz kullanmıyoruz ama tabi azın çoğun önemi yok sağlık için. Deniz tuzunu deneyeceğim. Teşekkürler bilgilendirme için.

embir dedi ki...

Değerli bilgiler için teşekkürler canım.

HamaratDiva dedi ki...

ne güzel bir bilgi perili, çok sağolasın

Malla dedi ki...

Evet ben de biliyordum ama bir de benim gibilerin kullanmak zorunda olduğu iyotsuz tuzlar var onlar da eskiden yoktu şimdi var. rafine mi bir fikrim yok.(bir tür troid Haşimoto)

Rüzgar dedi ki...

Güzel bilgiler bunlar, sağol Perili. Ben de bulduğum zaman Billur'un deniz tuzunu alıyorum; ama gerçekten ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorum. Sevgiler :)

Yeliz dedi ki...

hiç kullanmadım bilgi için sağol. sevgiler

moda tasarım stil dedi ki...

bilgi için teşekkürler

İlknurundünyası dedi ki...

Büyük bir şaşkınlık ve korku içinde okudum.Ben de buradaki marketlerden birinden tanınmış bir markanın tuzunu kullanıyorum ve üzerinde deniz tuzu yazıyor.Yorumlardan birinde de geçiyor sanırım.Ama bu tuz da akışkan ve beldiğimiz tuzlardan farkı yok sanırım yine de işlem görmüş bir tuz.Bak şimdi gidip aktar aktar dolaşmalı ya da Ankara7ya gidildiğinde alınacaklar listesine ekliyim ben bunu.
Canım bilgisayarımda problem var her zaman giremiyorum bloğa,buluşma için bir gün belirlesek ne güzel olur akşamları msn açmaya çalışırım,malum Nil'in ödevleri,akşam yemeği derken bizde bilgisayar pek açılmıyor da:))
Seni ve kızları çok öpüyorum bilgi için teşekkür ederim.

Haydi mutfağa dedi ki...

teşekkürler.
bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum
hazır evde tuzum az klmışken aktardan deniz tuzu alırım inşallah..

MELİS dedi ki...

Konya kanalizasyonun tuz üretilen
bazı su kaynaklarına karıştığını duymuştum..Sağlık açısından çok kötü bir durum..Sevgilerimle..

Sibella dedi ki...

Ben de Tuz Gölü için şimdi ne olduğunu hatırlamadığım çok olumsuz şeyler duymuştum ve daha zararsız olduğunu bildiğim için de bir kaç senedir deniz tuzu kullanıyorum :)

Zamandan Sızan dedi ki...

uzun zamandır kaya tuzu kullanıyorum ben de..veda ettim artık rafine tuzlara ben..

Unknown dedi ki...

merhaba yeni birşey daha öğrendim işte teşekkürler... şunu merak ettim hani karabiber öğütücüleri var ya dekoratif de onlarda öğütüp hani gırç gırç kullanabilir miyiz kullanım kolaylığı babından?

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Funda,öğütülmüş şekilde alırsan deniz tuzunu gerek kalmaz ama kaya tuzu gibi taneli alırsan aynen söylediğin gibi öğütebilirsin sanırım.Öğütülmüş almak daha kullanışlı oluyor aslında ,taneler suda eritmeye çalışsan bile kolay erimiyor çünkü....Ben bir keresinde öğütülmüş bulamamıştım robotttan geçirerek kullanmıştım.