10.08.2008

EGE ÜNİVERSİTESİ TABİAT TARİHİ MÜZESİ, HERBARYUM

Botanik bahçesi gezimizden sonra gitmek için aklımızın bir köşesinde olan Tabiat Tarihi Müzesi ve Herbaryuma gittik nihayet..Çocuklar için gerçekten muhteşem bir gezi oldu.Kitaplarda gördükleri dinozorları,yırtıcı hayvanları,kemikleriyle beraber karşılarında görünce epey bir şaşkınlık yaşadılar.

Bu gördüğünüz dinozor fosili gerçek bir fosil değil,orijinali Amerika'da bulunuyormuş,ama gerçek dinozor ve hayvan kemiklerini bizzat orada çalışmakta olan,öğretim görevlilerinin elinde ,masalarında inceledik.







Suriye fili(Günümüzden 3 milyon-2000 yil öncesine ait) orijinal iskeleti .


Bu bir gerçek balina fosili.Ceyhan nehri deltasında 1972 yılında karaya vurmuş olan Türkiyenin ilk dişli balina iskeleti.
(uzunluk 12 m. yükseklik 2 m). O kadar büyük ki ,yüzgeçini İpek'in eliyle kıyasladığımız da anlaşılıyor sanırım...


Bu kuş İzmir'in simgesi Yalı Çapkını.
2005 İzmir Üniversite Olimpiyatlarında maskot olarak kullanılmıştı.Mavi rengi ve uzun gagası ile çok şirin bir kuş...






Çift başlı yılan.Özellikle Ege bölgesinde çok bulunuyormuş...
Gelelim Herbaryuma..
Herbaryumun ne olduğunu bizde daha önce bilmiyorduk.Botanik bahçesini gezerken gördük Herbaryum merkezini.Ama mesai saatini geçtiği için girememiştik.
Gitmeden araştırıp öyle gittik. Ancak gene de binaya geldiğimizde kurutulmuş çiçekleri camekanların ardında göreceğimizi sandık.Öyle birşeyle karşılaşmadık tabi....
Öncelikle Herbaryum un ne olduğunu açıklayalım.

Kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer. Doğadan toplanan bitki örnekleri preslenerek kurutulur.
Özel kartonlar üzerine yapıştırılır.
Karton üzerinde bitki örneğinin familya ve tür ismi ile örneğin toplandığı yer, toplandığı yükseklik ve tarih, örneği toplayanın adı, örneği adlandıran kişinin adı ve diğer bilgiler (habitat, habitus özellikleri) yer alır.
Örnekler tür, cins, familya olarak gruplandırılır.
Özel dolaplar içinde yatay olarak muhafaza edilir.
Dolapların düzenlenmesi ,ya kabul gören evrimsel sıralama ile ya da alfabetik olabilir.

Herbaryum olusturulmasındaki amaç:
Bitkilerin, ileride yapılacak bilimsel çalışmalara yararlı olabilmesi için belli bilgilerin ışığı altında toplanması, kurutulması ve etiketlenmesidir.
Toplanan bu bitkilerden uzun yıllar yararlanmak ve varlıklarının sürekliliğini saklamak için belli teknikler kullanılarak saklanmasıdır.

Saklanacak bitki önce gazete kağıtlarının arasında özsuyunu bırakması sağlanıyor.Bu arada çürümemesi için sürekli gazete değişimi yapılıyor.Üzerine kartonlarla pres yapılıyor.


Tamamen kuruyan bitki başka bir kartona yapıştırılıyor.Üzerine cinsi familyası yazılıyor.Varsa tohumları da eklenip,dolaplarda saklanmak üzere kaldırılıyor.Yani kurumuş bitkiler açıkta bir yerde sergi şeklinde görülmüyor.
Master öğrencisi abimiz, tüm bunları bitkilerin saklandığı dolabın önünde anlatırken....

İşte bu odada ve bu dolapların içinde binlerce kurumuş bitki araştırmacıları bekliyor.....
Bu arada üniversite ortamı gerçekten çok güzel bir ortam.İnsan hem öğrencilik günlerini anımsıyor hem de,bilimin olduğu bir ortamda bulunmak insana kendini iyi hissettiriyor.Bulunduğunuz şehirde ki üniversitelerin içini gidip gezin ,görülecek çok şey var aslında....
Fotoğrafların devamı burada.












17 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

Perili'm bu gezi harika olmuş. Bizim çocuklara yarın fotoğrafları göstereceğim, fırsatımız olsa da keşke bir gün biz de görebilsek Tabiat tarihi müzesini. Bizimkilerin ilgi alanı , o müze onlara en büyük hediye olur.
Herbaryum da ilginçmiş. Kurutma tekniğinin detayını anlattığın için teşekkürler çiçek kurutmak istiyorum bu aralar aynısını yapayım. Dosya dolaplarını diledğin gibi karıştıramıyorsundur sanırım.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

çocukla çocuk,özellikle meraklısı olan çocuklar için gerçekten çok heyecan verici,özel ilaçlarla ilaçlanmış doldurma hayvanları korumak için soğutma sistemi kurulmuş binayı gezmek ayrıca bir ilginç geldi kızlara...
Yolunuz Ankara'ya düşerse buranın daha büyüğü Maden Tetkik Arama da varmış,çok daha kapsamlıymış.

Herbaryum da dolaplarda bütün türlerin isimleri yapıştırılmış ve çoğu latince ,yani bildiğimiz bir bitkiyi bile direkt tanıyamıyorsun.Bİz çoluk çocuk maaile olduğumuz içib dolaplara dokunmadık :),ama gençler sonderece yardımcıydı,sabırla çok güzel bir şekilde anlattılar ,tanıttılar....
çiçek kurutma da kolay gelsin...

HÜLYA dedi ki...

CANIM MERHABA SENİN KIZLAR SENİN GİBİ BİR ANNEYE SAHİP OLDUKLARI İÇİN ÇOOK ŞANSLILAR.. VALLA ÇOK YERİNDE BİR SEÇİM OLMUŞ GEZİ HEM BİLGİLENDİRİCİ HEMDE İÇ AÇICI..

KIZLAR PEK SEVİNMİŞLERDİR BİR DAHAKİ SEFERE BENDE GELEBİLÜRMÜYÜÜÜÜM. YÜTFEEEEENNN

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Örtmenim, benim yavruları da göndereyim mi sana. Azıcık kültür depolasınlar.

Ayrıcana o minik kuşun, minik elini yirim ben. Yani sen benim kara kuzu prensesimle, o koca alametin elini kıyaslamışsın ya.:))

Zannımca çok güzel ve faydalı bir gezi olmuş. Göremediklerimizi de sayende görüp tanıyoruz ya, süpersin ne diyeyim.

Öperim canımın içi.

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Ay çok güzel bir müzeymiş burası yaa bende gitmek istiyorum kıskandım bak şimdi seni:)))Ne güzel muhafaza etmişler onları öyle harika valla...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

hülyacığım ,şans mı bence gezmeyi sevmem onlar için şans olmalı :)
sıcaklarda farklı birşeyler yapmayınca özellikle küçük kızım bana fenalık getirir sıkıldım ben diye...
gir koluma şekerim beraber gezelim....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

İncegülüğm sizin istanbul modern gezinize de ben bayıldım....
her şehirde var depertilecek yer ne güzel....
valla ben bile pek memnun kaldım....
bende sımsıkı kucaklıyorum seni....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

gökkuşağının rengi gerçekten çok hoş bir yer ,hepsi özel ilaçlarla özel bakımlarla saklanıyor ,umarım gezmek kısmet olur....

Mehtap dedi ki...

Canım,ben tabiat tarihi müzesini Ankara' da gezmiştim.Müze ve tarihi yerleri gezmek,bu konularda bilgi alabilmek çok güzel.Bizi de bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.Bende fırsat bulduğumda Ankara'dakine gidip,orayı size tanıtayım olmazsa, ister misiniz?sevgiler.

şengül dedi ki...

peri canım tarimizle nesıl övünsek azdır gerçekten gezilmesi gereken çok güzel yerlerimiz var ve sen onlardan birini gezmişsin ve bizlere de aktardı'ğın için çok teşekkür ederim canım

Unknown dedi ki...

Perili ne kadar güzelmiş orası. Türkiye'de böyle yerler olduğunu gördükçe çok mutlu oluyorum.Balina iskeleti inanılmazz..

Betül dedi ki...

perilicim, ne güzel bir müzeye gitmişsiniz, burası tam bizlikmiş, 2 numaralı oğlum geçenlerde dinozorlarla ilgili soru yağmuruna tutmuştu beni, ben de oğlum hiç görmediğim için bilemiyorum demiştim. :) çocukların çok şanslılar senin gibi bir anneye sahip oldukları için, bilgilendirici, eğitici bir gezi olmuş, biz bile bilgilendik bak "herbaryum"un ne olduğunu öğrendik. :)sevgiler..

Betül dedi ki...

benim oğlanlara göstereceğim fotoları akşam geldiklerinde, :)

Mutluveumutlu dedi ki...

Doğayla iç içe olan bir bölümde okuduğum için, seni okuyunca nasıl orada olmak istedim anlatamam. Kurutulmuş böcekelri incelemek o zaman çok saçma gelsede, şimdi düşününce o güne geri dönmek isterdim açıkçası.
Teşekkürler paylaştığın için...

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

mehtap bak sen daha büyüğünü ve güzelini gezmişsin ,Ankara'da MTA da bulunan zooloji bize kaymaklı kadayıf olur ,hadi bakalım kolay gelsin....

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Şengül gerçekten planlama yapınca aslında görülecek çok yer var....
rica ederim ne demek...

Evrim'ciğim,yurt dışında daha iyi tanıtımları yapıldığı için bu tür yerlerin ,biz de görünce insan inanamıyor değil mi....
Balinaya ben de şaştım,Ceyhan 'da bir balina,yolunu kaybetti büyük bir ihtimalle..

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

Betülcüğüm, çoluk çocuk sahibi olunca böyle bir gezi kocaman bir dondurma yemekle eş değer oluyor neredeyse, beni anlıyorsun değil mi :)))
İstanbul 'da Üniversitelerin bunlara benzer bölümleri vardır ,umarım keşfederseniz gidersiniz...

Mutlucuğum ne güzel bir bölümde okumuşun,haklısın insan okurken kıymetini anlayamıyor,sınavlardan,bir an önce bitirme telaşından...