13.04.2007

ZORLU BİR 3X3 ...

Acemi aşçı İPEK ve PINAR yeni bir oyunda sobelemişler beni .3 gün içinde 3 tarif vererek her tarife 3 kişi sobelemek gerekiyor.Birde 3x3 soru var .Benim takip ettiğim arkadaşların çoğu sobelendiği için ben her tarif için bir arkadaşı sobeleyeceğim DNZ,ÇERKEZ KIZI,ÇİÇEKLİ BAHÇE...Ama her tarifimi 3 arkadaşa göndermeyi de unutmadım.
MİLFÖYLÜ DENİZ MİNARESİ

  • 1 Paket milföy hamuru

krema için: yarım litre süt,1 yumurta sarısı 3 yemek kaşığı un ,1 çay bardağı pudra şekeri ,1 yemek kaşığı margarin.

krema süt ,un yumurta sarısı ile pişirilir.ocaktan inince pudra şekeri ve margarin, mikserle 5 dk çırpılır ve soğutulur.Külah şeklinde hazırlanan pişirme kağıtlarının içine varsa dondurma külahı(sert durması için) yoksa buruşturulmuş pişirme kağıtları doldurulur.1 parmak kalınlığında kesilmiş milföyler külahın etrafına aşağı kadar sarılırve üzerine yumurta sarısı sürülüp 200 dercede 20 25 dk pişirilir .soğuyunca içindeki kağıt ya da külah çıkarılıp krema ile dlodurulurve uç kısımları fındık yada çikolata parçaları ile süslenir.Bu tarifimizde İNCEGÜL,KİKİ VE GAYRİ İHTİYARİYE gitsin...


FIRINDA BAHARATLI ELMA PATATES


  • mümkünse taze patates(kabukları soyulmadan)

  • diledğiniz baharatlar

  • zeytinyağ,tuz ve sarmısak

patatesleri elma şeklinde soyup pişirme kağıdına dizeliyoruz ve zeytinyağıyla karışmış baharat ve ezilmiş sarmısağı fırça ile patateslere sürüyoruz.220 dercede kıtırlaşana dek fırınlıyoruz.Tarifimiz bembiye ,pınara ve kurunaneye gitsin...



  • ENGİNAR DOLMASI



    Enginar dolması sevgili (hiç de acemi bir aşcı olmayan) İPEK ve bu yemeğe bayılan,kızlarım ZEYNEP ve İPEK için gitsin...


    Enginarlar taaaa İzmir'den geldi o yüzden hemen yanıtlayamadık sobemizi,burda hala yok enginar çünkü...Çok değişik bir yemek ben şimdiye dek annemin dışında yapan kişiye denk gelmedim:



    • 4 enginar


    • yaklaşık 1.5 su bardağı pirinç


    • 5-6 adet tazesoğan


    • 1 demet dereotu


    • karabiber,nane,tuz,zeytinyağ.


    Öncelikle işin biraz zor olan yanı enginarların yapraklarını açarak ortasındaki tüylü kısmı temizlemek .Tatlı kaşığı yardımı ile hemen oluyor bu iş.Dolma içi olarak hazırladığımız malzemlerimizi temizlediğimiz enginarın içine ve yapraklarının aralarına dolduruyoruz.Derin bir tencereye yarısına kadar su doldurarak orta ısıda pişiriyoruz.Üzerine limon sıkarak servis yapıyoruz.





    1.1.)Daha önce yaşadığınız 3 şehir?


    İZMİR ,doğumum,çocukluğum,gençliğim...

    İSKENDERUN,ilk görev yerim(3 sene yaşadım)

    BARTIN,hala yaşamakta olduğum kaçışım...
    1.2.)Tatil için gittiğiniz,gördüğünüz,ve önermek istediğiniz 3 yer...


    ASSOS

PARİS

BRÜKSEL


1.3.)Yaşamak istediğiniz (görmediğinizde olur) 3 şehir...

KAZ DAĞLARI

  • DATÇA KOYLARI

    KEKOVA



    2.1.)Şu an ki mesleğiniz nedir?

    Müzik öğretmeniyim

  • 2.2.)Dünyaya bir daha gelseydiniz hangi mesleği yapmak isterdiniz?

    heykeltraş ,yada tiyatrocu

    2.3.)Kesinlikle ben yapmazdım dediğiniz meslek?...

    bankacı

    3.1.)yaşam felsefenizi oluşturan sözlerden biri...


    KENDİ OMUZLARINA TIRMAN

    BAŞKA NASIL YÜKSELEBİLİRSİN Kİ?

    NİETZCHE


    3.2.)bir kitaptan alınma ,çok sevdiğiniz bir cümle yada paragraf,bölüm....

    "...bahçeye çıkıp bu masmavi gün için Tanrı'ya şükrediyorum.Kırlangıç bir çalımla sesini kuyunun derinliklerine yolluyor,karatavuk yere düşen portakallara ıslık çalıyor,ateş parıltılı asma kuşu ,meşe ağacının üstünde ötüyor,baştankara kuşu okaliptisün tepesinden incecikbir kahkaha koyuvermiş,büyük çam ağacında da serçelerin sürüp giden şamatası....

    Ne güzel bir sabah...Dört bir yanda binbir renkli kelebekler oynaşmakta;çiçeklerin arasında evin içinde ,çeşmede.Çevredeki tarlalar yeni bir dirilikle çatlayıp ,açıyorlar.Kocaman bir ışık peteğinin ortasında,tutuşmuşbir gölün göbeğindeyiz sanki...."


    nobel ödüllü ozan Juan Ramer/Platero ile Beny


    3.3.)çok sevdiğiniz bir şiir yada şiirin bir parçası?...


    DEĞİL
    Bilmem ki nasıl anlatsam;

    Nasıl ,nasıl,size derdimi !

    Bir dert ki yürekler acısı
    Bir dert ki düşman başına

Gönül yarası desem...

Değil

Ekmek parası desem...

Değil !

Bir dert ki...


Dayanılır şey değil.


ORHAN VELİ









17 yorum:

kurunane dedi ki...

bunların hepsini senmi yaptın canım? yani internetten bulmadın bu resimleri değilmi? valla milföyler harika görünüyor, ne zaman yaparım bilmiyorum ama mutlaka yapacağım.

doğru söylüyorsun bu enginar dolmasını çok değişik bir yemek, ben de hiç görmedim, kabuklarıda ziyan olmamış oluyor değilmi? ben pazardan soyulmuş alıyordum ama galiba kabukları çok lezzetliymiş.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

canım, ellerine sağlık bi kere.. yemekler nefis görünüyor. becerikli arkadaşım benim.:) arkadaşlarım anlaşmış gibi bana hep tatlı, börek ikram etmişler.. ya da sevdiğimi anladılar. sen benim resmimi görmüşmüydün.. incegülün diyet listesi yazısına koymuştum bacım. işte tatlı, börek yiye yiye böyle oldum ben.:)))
öğretmenim canım benim. seni ben pek çok pek çok severim...:)))

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

kurunanecim ,yaptığım herşeyin hemen fotosunu çekiyorum (hastalık gibi...)ama yakında yaptım bunları enginar dün ,milföy 1 ay önce filan, fırın patatesler sık sık..Milföy gerçekten dehşet oluyor,her biri kocaman ouyor ama valla tek başıma götürüyorum:))enginarların yapraklarını ucundan tutup beyaz yerlerini de dişlerimizle sıyırıyoruz hımmm çok güsel oluyur..

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

İnce gülüm teşekkür ederim arkadaşım ,iltifat ediyorsun,Ama varya akşam bunları yazarken çıldırdım şimdi bakıyorum da bütün yazılar sağa sola kaçmış haa haa gözlerim şaş beş olmuştu saatlerce yazmaktan..

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

ince gül hiiiiiiii diyet listesindeki resmi görünce korktum valla amanın , bende gerçekten seni görücem diye bir heyecanla açtım ,ama bikini çok seksi:))))

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

sen kimbilir saat kaçta yazdın bunu, ben yattığımda saat 1 falandı.. normal yani.. valla tebrik ediyorum.:)))
bikini yakışmış ama dimi, geçen sene ucuzluktan almıştım.:)))

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

bayıldım bayıldım bu sene denk gelirsen haber ver bana da alalım ,tam hayallerimdeki gibi...

bembi dedi ki...

ne kadar şanslıyım! en sevdiğim şeylerden birinin tarifi benim için olmuş! çok teşekkürler periliköşkcüm :)) ellerine sağlık! üfff olsa da yesemmmm ham humm!!

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

bembişim bu patatesler muhteşem bir lezet deği mi bende çok seviyorum hafif acılı bol baharatlı valla şu anda benimde canım çekti..

CeRkeS KıZı dedi ki...

ühühühü sobee demeyin ama bana bea..
ocak ayında kurabiye şey etmiştim kabul olurmu :D olmazsa es gececem valla yemek durumlarını digerlerini az cok yaparım da yemek durumları bizi bozar :P

bu arada enginarı denicem :)ellerine saglık..

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

takıl kafana göre ,bence hiç yazmayabilirsinde adet yerini bulsun sobelendin ,insanı biraz geriyo böyle günlü sayılı durumlar demi,istediğin gün ve konuyu yazmak varken...

ciceklibahce dedi ki...

Verdiğin tarifler harika görünüyor:) Enginar dolması hariç diğer ikisini deneyeceğim. Enginar dolmasını kayınvalidem sık sık yapıyorda bizim için:)) Bayılırım enginara:)

Sobe konusuna gelince. İnşallah birara birşeyler yazıcağım ama 3 gün kuralını zaten uyamamışım:) Anlayışına sığınıyorum:) Olmadığım günlerde okuyamadıklarımı okumaya çalışıyorum henüz.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

çiçekli bahçe hoşgeldin,özlettin kendini,,çerkez kızına verdiğim yanıtta da belirttiğim gibi zorlama kendini ,dilediğin zaman yaz ,bize karne verip hımmm sen zamanında yazmadın sobeni al sana eksi diyecek kimse yok herhalde blog dünyasında :))

pınar dedi ki...

annem bugün izmirden getiriyor enginar:) biz de yapıyoruz enginar dolması ve ben bayılıyorum. yapraklarını da sıyırmayı ihmal etmem:)
sondaki yazıların renginden dolayı iyi okunmuyor ama:(

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

eyoo sizde İzmir enginarı yiyeceksiniz,Sorma pınar hala çözemedğim şeyler var,tam 3 kez yazdım 3x3 ü ... (bilmeden sildim uçtu gitti) o renkleri de sevmedim ,ama yeniden yazmak o kadar zor geldiki kalsın artık dedim ...tekrar tekrar yazmak tan sıkıldım ,sizin linklerinizi isim olarak nasıl vericem birde profilime resim nasıl ekliycem bana anlatırmısın....

gazel vakti dedi ki...

Bnede enginarı ilk defa bütün olarak görüyorum.Genelde kuş kadar oluyor.İki haftadır almak istiyor alamıyorum.Sadece kendim için yemek yapmak zoır geliyor.Benden başka kimse yemiyor.Valla ne diyim hem öğretmen hem beceriklisin.Zor valla.Allah kolaylık versin.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

gazel'ciğim evet bu şekliyle pek bilinmez enginar,benim kızlarım herşeyi yemez,ama enginar dolmasını bol limon sıkarak bayılıyorlar,pirinçler yaprakların üzerinde midye görüntüsü oluyor bu da hoşlarına gidiyor,zor kısmına katılıyorum,beceriklilik yok ya ne becerikliler var :)))